Criptosporidioză


Abdomen | Medicină generală | Criptosporidioză (Disease)Criptosporidioza
Dupa infectie, simptomele pot dura intre una si 12 de zile pentru a se dezvolta. Oricine se poate infecta cu paraziti Cryptosporidium.

Aceasta afecteaza intestinele de mamifere si este de obicei o infectie acuta, pe termen scurt. Este raspandita prin cale fecal-orala, prin intermediul apei contaminate de multe ori, principalul simptom este diareea autolimitata la persoanele cu sisteme imunitare intacte. La persoanele cu imunitate scazuta, cum ar fi pacientii cu SIDA, simptomele sunt deosebit de severe si adesea fatale. Cryptosporidium este organismul cel mai frecvent izolat la pacientii cu HIV pozitiv care se prezinta cu diaree.
Simptomele pot dura mai multe saptamani. Simptomele tipice includ: diaree apoasa, crampe stomacale, balonare, varsaturi, febra.

Focare de criptosporidioza au fost asociate cu centre de ingrijire a copilului, piscine publice si consumabile de apa contaminate. Cele mai multe cazuri apar in randul: copiilor mici si persoanele din preajma acestora; oameni ce calatoresc; oameni in contact apropiat cu animalele.

Cauze si factori de risc

Criptosporidioza este cauzata de paraziti microscopici din genul Cryptosporidium, cunoscut ca o boala diareica. Infectia apare de obicei prin ingerarea parazitului si rezulta in diaree.

Infectia este prin materiale contaminate, cum ar fi pamantul, apa, alimente nefierte sau contaminate, care au fost in contact cu materiile fecale ale unei persoane sau animale infectate. Este deosebit de raspandita in randul celor in contact regulat cu apa dulce, inclusiv apa de agrement, cum ar fi piscine. Alte surse potentiale includ apa netratata suficient, alimente contaminate, sau expunerea la fecale.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul este in primul rand de sustinere. Lichide trebuie sa fie inlocuit pe cale orala. O dieta fara lactoza ar trebui sa fie luate in cvalcul, pe cat se tolereaza. In situatii rare, fluide intravenoase pot fi necesare. Antibioticele nu sunt de obicei de ajutor, si sunt in principal rezervate pentru persoanele cu boala severa si un sistem imunitar slab. Uneori se intampla recidive.

...